دستگاه جوجه کشی خانگی

۷ مطلب در اسفند ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

زمان خروج از تخم در تمامی جوجه شترمرغ ها یکسان نیست. دو عامل اساسی یعنی کیفیت تخم شترمرغ و محیط جوجه کشی شترمرغ در رشد و سلامت جوجه شترمرغ اهمیت بسزایی دارند. شماره‌گذاری (درجه بندی) جوجه شترمرغ ها متناسب با شکل و اندازه آن ها برای خارج کردنشان از دستگاه جوجه کشی شترمرغ به طورجوجه شترمرغمعناداری بقاء پرندگان را در دو الی سه هفته اول پس از خروج از تخم بهبود می‌دهد. تلفات جوجه شترمرغ ها امری اجتناب ناپذیر است که خود نتیجه ای از وجود جوجه

هایی با کیفیت پایین در این مرحله است و اگر چه نگهداری (رسیدگی) ویژه به برخی از آن ها کمک می کند، اما در کل، تلفات به علت تعداد زیاد جوجه های بی کیفیت افزایش می یابد.

به عنوان مثال: ۱۰۰ جوجه از تخم خارج می شوند که ۸۰ قطعه به عنوان جوجه شترمرغ های درجه اول و ۲۰ قطعه به عنوان درجه دوم در نظر گرفته می شوند. اگر تا ۱۴

 روز اول پس از خروج از تخم  ۱۵ قطعه از آن ها بمیرد کل تلفات ۱۵ درصد است. حال اگر ۱۲ تا از جوجه هایی که مرده اند درجه دوم باشند، درصد تلفات جوجه های درجه اول تنها ۳.۷۵ درصد است و ۶۰ درصد از تلفات متعلق به جوجه شترمرغ های درجه دوم است.

جوجه شترمرغ سالم

از تخم هایی که بهترین کیفیت را دارند و تحت شرایط مناسب جوجه کشی شده اند بهترین پرندگان ( پرنده سالم ) به دست می آید. از مشخصات جوجه شترمرغ هایی که درجه کیفی بالاتری دارند این است که هوشیار تر هستند و پرهای آن ها درخشان تر است و به سرعت روی پاهایشان (که درست زیر بدنشان قرار گرفته است) می نشینند. پوست این جوجه های چاق شل و آزاد نیست و استخوان هایشان به وضوح بیرون زده است و هیچ علامتی از ادم نشان نمی‌دهند. زیر جوجه ها باید تمیز و خشک باشد.

جوجه شترمرغ
جوجه شترمرغ

نظافت جوجه شترمرغ ها

ناف جوجه شترمرغ ها باید بسته شده و اطراف آن عاری از آلودگی باشد. کیسه زرده یا رگ های خونی نیز نباید از ناف بیرون زده باشد. همچنین جوجه ها باید فاقد هرگونه عضو غیر طبیعی باشند.

جوجه شترمرغ
جوجه شترمرغ

در حالت معمول، جوجه ها نباید علامتی از آسیب مانند له له زدن (Panting) یا مشکلات تنفسی را نشان دهند.

 در زیر شکم برخی از جوجه شترمرغ ها مقداری آلبومین چسبیده است که در این حالت این جوجه ها درجه کیفی پایین تری دارند، اما شاید قدرت زیست پذیری آن ها همانند جوجه هایی باشد که درجه کیفی بالا دارند. جوجه هایی که ناف آن ها دچار عفونت و آلودگی باشد و یا ادم شدید داشته باشند، اغلب قادر به صاف نشستن نیستند و برای جلوگیری از باز شدن پاها نیاز به کمک دارند. در این صورت تمامی آن ها از جزء جوجه هایی با درجه کیفی پایین طبقه بندی می‌شوند.

پرورش جوجه شترمرغ

جوجه شترمرغ هایی که درجه کیفی پایینی دارند برای پروار بندی مناسب نیستند. هرچند، در حال حاضر جوجه هایی که درجه کیفی پایین هم دارند با دیگر جوجه ها نگهداری می‌شوند که البته با توجه بیشتر و زیر نظر گرفتن این جوجه ها شاید درجه کیفی آن ها نیز افزایش یابد و جزء پرندگان خوب گله گردند.

اگر جوجه شترمرغ های جوان (۵روز یا بیشتر) تحت شرایط نامطلوب و در تراکم بالا جابجا شوند، به طور مشخصی بر کیفیت آن ها تاثیر می گذارد. طی مسافت های طولانی در حرارت های بالا ۳۲ درجه سانتی گراد بدون دسترسی داشتن به آب و خوراک برای رساندن جوجه ها به محل پرورش، سبب دهیراته شدن و کاهش وزن جوجه ها گشته و در نتیجه پرندگانی با درجه کیفی پایین خواهیم داشت. نگهداری جوجه ها در درجه حرارت پایین ۲۷ درجه سانتی گراد نیز به سلامت آن ها آسیب می‌رساند، اما بزرگترین مشکل گرمای بیش از حد است. اگر طول مدت انتقال جوجه ها از مزرعه به محل پرورش شترمرغ ها بیش از ۴ ساعت باشد، باید بلافاصله پس از رسیدن به محل پرورش به آب تازه دسترسی داشته باشد و محیط پرورش نیز درجه حرارت مطلوب یعنی ۳۰ درجه سانتی گراد را برای جوجه ها فراهم کند.

پرورش جوجه شترمرغ

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

خرید مرغ عشق را اینگونه شروع کنید، که یک جفت مرغ عشق می خواهید یا یک قطعه منفرد؟ البته اگر تنها به یک قطعه پرنده کفایت می نمایید، باید جنسیت آن را نیز مشخص کنید.

راه های متعددی جهت خرید مرغ عشق وجود دارد. از جمله این راه ها می توان به آگهی های چاپ شده در نیازمندی های روزنامه های کثیرالانتشار، نمایشگاه های عرضه پرندگان زینتی و پرنده فروشی ها اشاره نمود. در ادامه مطلب، اندکی در خصوص هر کدام از این موارد برای خرید مرغ عشق به بحث می پردازیم:

خرید مرغ عشق

خرید مرغ عشق به کمک آگهی

آگهی های چاپ شده در روزنامه ها، عموما توسط خانواده هایی که قادر به نگهداری از پرنده یا پرندگان زینتی خویش نمی باشند و یا پرنده فروشی های با سابقه، ارائه می گردند. چنان چه هنگام خواندن اکهی ها برای خرید مرغ عشق در اگهی عبارت جوان قید شده بود، به احتمال فراوان شما با یک پرورش دهنده پرندگان زینتی سر و کار خواهید داشت.

نشانه های مرغ عشق جوان

همان طور که در مطالب پیشین بیان شد، مرغان عشق جوان دارای نوارهایی در نواحی سر و گردن می باشند. به علاوه ایشان در ناحیه ماسک صورت خویش، از لکه هایی کوچک و کشیده بهره مند هستند. انواع کم سن و سال این گونه از طوطی سانان، دارای چشمانی سیاه و بزرگ هستند که به آن ها نکاهی جذاب می بخشد. این در حالی است که پرندگان بالغ در اطراف مردمک خویش، دارای عنبیه ای سفید رنگ می باشند. یکی دیگر از خصوصیات مرغان عشق جوان، منقار تیره یا سیاه رنگ است.

خرید مرغ عشق

خوانندگان محترم، با توجه کافی به خصوصیات ذکر شده می توانند خرید مرغ عشق را از طریق آگهی ها انجام دهند. در انتها باید بدانیم، برخی پرنده فروشی ها به افرادی که قصد تکثیر نداشته و یا برای مدت زمان طولانی قصد نگهداری از مرغ عشق را ندارند، پرندگان مسن تر و البته سالم را پیشنهاد می نمایند.

خرید مرغ عشق در نمایشگاه

نمایشگاه عرضه پرندگان زینتی، مکانی است که هم خریداران عادی و هم پرورش دهندگان معتبر از آن بهره مند می گردند. در نمایشگاه، امکان مشاهده و بررسی و خرید مرغ عشق . انواع متفاوت پرندگان زینتی، تنها در یک محل فراهم می شود. پدیده اخیر به شما کمک می نماید تا تصمیم نهایی خویش را برای انتخاب نوع پرنده دست آموز کسب نمایید. علاوه بر عرضه انواع گوناگون پرندگان، نمایشگاه به ارائه تجهیزات و اغذیه اختصاصی ایشان نیز می پردازد.

خرید مرغ عشق

مراجعه به پرنده فروشی های سطح شهر

رایج نرین شیوه جهت خرید مرغ عشق و سایر پرندگان زینتی، مراجعه به پرنده فروشی های سطح شهر است. با این حال در این اماکن، بایستی پیش از خریداری به نکات خاصی توجه فرمایید. در ابتدا با یک نگاه اجمالی، وضعیت نظافت و پاکیزگی پرنده فروشی را مشخص نمایید. وضعیت نظافت کف پرنده فروشی، پاگیزگی قفس های پرندگان (از نظر ظاهری و بوی منتشره و هم چنین تراکم جمعیتی در هر قفس) و پرندگان حاضر (از لحاظ هشیاری و سلامتی ظاهری)، بایستی به دقت بررسی گردند.

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

مرغ عشق همواره به عنوان یکی از طوطی سانان کوچک و چابک، از محبوبیت خاصی در جهان برخوردار بوده است. مرغ عشق از استرالیا منشاء گرفته و در موطن اصلی خویش، در گله های بزرگ و مشترک زندگی می نمایند. زندگی در گله های بزرگ سبب گشته است، این پرندگان ( مرغ عشق ) به صورت طبیعی اجتماعی باشند. بدین سبب چنان چه قصد پرورشمرغ عشق به صورت تنها دارید، بایستی به دلیل طبیعت مرغ عشق ، روزانه وقت زیادی با وی بگذرانید.

اغلب مرغان عشق وحشی در استرالیا، در نواحی مرکزی این کشور زندگی می نمایند. نواحی مزبور، دارای آب و هوایی خشن بوده و دچار خشکسالی است. جهت انطباق با شرایط آب و هوایی مذکور، این نوع از طوطی سانان به حداقل آب و غذا اکتفا می نمایند. خوانندگان محترم توجه نمایید که در قفس مرغ عشق خانگی، این گونه از مرغان مقلد نیازمند مقادیر بیشتری آب و غذا جهت رشد و تکثیر می باشند.

مرغ عشق

نام انگلیسی و علمی مرغ عشق

نام انگلیسی مرغ عشق ، باجریگار (Budgerigar) است که از عبارتی به معنای “غذای خوب” ریشه می گیرد. البته در عصر حاضر، تغذیه و مصرف این جاندار دوست داشتنی تعجب آور و حتی باورنکردنی است. نام علمی مرغان عشق “ملوپسیتاکوس آندولاتوس” (Melopsittacus Undelatus) است که به معنای طوطی آوازخوان با خطوط مواج می باشد. این پرنده ، دارای نوارهایی مواج پشت و در ناحیه بال خویش است. خطوط مواج مزبور سبب می شوند، مرغ عشق ها در جنگل های استرالیا مخفی گشته و از دید شکارچیان پنهان گردند. دانشمد انگلیسی، سرجان گولد با وارد نمودن مرغ عشق به بریتانیا، موجب ترویج نگهداری و پررش مرغ عشق گردید. در سال ۱۸۳۸ میلادی، گولد و همسرش الیزابت، جهت مطالعه حیات وحش بومی قاره استرالیا و تالیف یک سری کتب مربوطه، از انگلستان به استرالیا مهاجرت نمودند. نهایتا، اگر چه سرجان گولد اعتقاد داشت مرغ عشق ، پرنده ای کند و کودن است، یک جفت از پرنده مزبور را به انگلستان (موطن خویش) برد.

مرغ عشق

مرغ عشق پرنده ای محبوب برای ثروتمندان

مرغ عشق به سرعت به پرنده ای محبوب در میان طبقه ثروتمند اروپا بدل گشت. در ادامه، صدها هزار مرغ عشق از طریق دریا از طریق دریا از استرالیا به بریتانیا، بلژیک و هلند ارسال گردید. در این میان تعداد بی شماری از این نوع پرنده مقلد، بر اثر حمل و نقل های دریایی از میان می رفتند. عموم پرندگانی که از سفرهای دریایی جان سالم به در می بردند، در قفس های خانگی مورد تکثیر و پرورش قرار می گرفتند (نخستین بار  در بریتانیا در سال ۱۸۴۰ میلادی، باجناق سرجان گولد، چارلز کوکسن به تکثیر مرغ عشق پرداخت). به مرور زمان، با سرعتی باورنکردنی، این پرنده به سر تا سر اروپا گسترش یافت. ترویج نگهداری از این پرنده، در ابتدا توسط باغ های جانورشناسی و ثروتمندان علاقه مند به جانداران خانگی صورت پذیرفت.

مرغ عشق

تکثیر و پرورش مرغ عشق

نخستین مرغان عشق تکثیر شده به وسیله کوکسن، توسط یک دلال پرندگان به قیمت ۲۷ پوند استرلینگ (معادل چند صد دلار کنونی) به فروش رسید. باغ وحش آنتورپ در بلژیک، یکی از نخستین اماکنی بود که در آن مرغان عشق جهت نمایش عرضه گشتند. با گسترش تکثیر و پرورش مرغ عشق در آنتورپ در سال ۱۸۵۰ میلادی، پرنده مزبور به سرعت به سایر نواحی اروپا نیز راه یافت. در همان محدوده زمانی، فرانسه یکصد هزار جفت از این پرنده وارد نمود و در ادامه در اواخر قرن نوزدهم میلادی، مزارع تکثیر و پرورش این پرنده مقلد در فرانسه و بلژیک گسترش یافتند. با وجود تکثیر و پرورش این گونه از طوطی سانان در اروپا، هم چنان هزاران قطعه مرغ عشق از اسرالیا به اروپا، آفریقای جنوبی، آمریکای جنوبی و آمریکا صادر گشت. سرانجام در سال ۱۸۹۴ میلادی، قانون ممنوعیت صادارت مرغان عشق در استرالیا برقرار گردید که تا به امروز نیز ادامه دارد.

مرغ عشق

محبوبیت مرغ عشق در جهان

مرغان عشق، سالیان مدیدی است که به عنوان جاندار دست آموز در ایلات متحده آمریکا نگهداری می شوند. با این حال، این پرنده زینتی از دهه ۵۰ میلادی در آمریکا به محبوبیت و رواج کنونی دست یافت. امروزه، حدود ۱۷.۳ میلیون قطعه پرنده در منازل مسکونی آمریکا نگهداری می شوند. جالب است بدانید، بنابر گزراش کارخانجات سازنده اغذیه جانوران دست آموز، ۴۵ درصد از جمعیت مزبور به مرغان عشق تعلق دارد. مرغ عشق ، از جمله محبوب ترین گونه طوطی سانان در سر تا سر جهان می باشد. این پرنده به تنهایی در بریتانیای کبیر، به تعداد ۵ میلیون قطعه در منازل مسکونی نگهداری و پرورش می یابد. امروزه، دو نوع مرغ عشق در جهان شناخته می شود:

۱ – مرغ عشق انگلیسی

مرغ عشق انگلیسی

۲ – مرغ عشق آمریکایی

مرغ عشق آمریکایی

تفاوت میان این دو نوع، کوچک بوده، اما قابل توجه است. مرغ عشق انگلیسی (باجی)، بزرگ تر بوده و جنب و جوش کم تری دارد، در حالی که نوع آمریکایی، کوچک تر بوده و سرزنده تر می باشد. در حال حاضر غالباً در پرنده فروشی ها، مرغ عشق آمریکایی عرضه می‌شود. در حقیقت، پرورش دهندگان به سبب تقاضای فراوان بازار برای مرغ عشق آمریکایی، به شکل وسیعی به تکثیر و پرورش این نوع می‌پردازند.

مرغ عشق

دلایل علاقه به مرغ عشق

 دلایل بی شماری جهت علاقه مندی عموم جامعه به مرغ عشق، مطرح می گردد. از این میان می‌توان به اندازه مناسب، شیرینی و لطافت، بی آزار بودن، سادگی حمل و نقل، اهلی نمودن آسان، طبیعت اجتماعی و قابلیت سخنوری اشاره نمود (دقت نمایید قابلیت سخنوری، نبایستی به تنها دلیل جهت خریداری مرغ عشق یا دیگر پرندگان زینتی تبدیل شود).

اندازه مناسب مرغ عشق، حمل و نقل آن را برای عموم علاقه مندان به جانداران زینتی تسهیل نموده است. این اندازه مناسب با صدایی آرام و زیبا و منقاری تنظیم پذیر همراه گشته است. صدای ناهنجار و گاز گرفتن های دردناک، سبب شده است که بسیاری طوطی سانان بزرگ، نگهداری و تربیت دشواری داشته باشند. لذا، پیشنهاد ما به عموم علاقه مندان پرندگان زینتی، نگهداری از مرغ عشق می باشد. مرغان عشق، یکی از انواع معدود طوطی سانان کاملا اهلی به شمار می روند. این پرندگان به راستی از افراد خانواده لذت برده و خود را یکی از اعضای ایشان به حساب می‌آورند. مرغان عشق جهت سرگرم نمودن و شاداب کردن صاحبان خویش، سعی می نمایند حقه ها یا اصوات آموزش داده شده را فرا گیرند. البته در خصوص مورد اخیر، هیچ نوع تضمینی وجود ندارد. نهایتاً در پایان مبحث حاضر، بار دیگر مرغ عشق را به عنوان یکی از دوست داشتنی ترین جانداران دست‌آموز به عموم خوانندگان محترم توصیه می نماییم.

مرغ عشق

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

پرنده سالم چگونه رفتار میکند؟، چگونه غذا میخورد؟ و پرهای او چگونه به نظر میرسد؟ قبل از آن که بخواهیم در مورد خصوصیات یک پرنده مریض حرف بزنیم بهتر است در مورد یک پرنده سالم صحبت کنیم. مرغ ها موجودات تر و تمیزی هستند. آن ها زمان زیادی را به تمیز کردن خود اختصاص می دهند و مطمئن می شوند که پرهای آن ها دارای روغن کافی است. آن ها از این طریق به مرتب کردن مجدد لباس خود می پردازند تا باد در میانه آن ها راه نیابد. شاید دیده باشید که مرغ ها بدون هیچ تغییری با باد روبرو می شوند. پرنده سالم دارای چشم های روشن و شفاف و تاج خوش رنگ و با اندازه متوسط هست. تاج و ریش متورم شده احتمال علامت بروز مشکلی در جای دیگر بدن آن ها است که از جمله می توان به نقص در سیستم گردش خون، قلب و شش ها اشاره کرد. با این وجود، رویت لکه های تیره روی تاج نشانه خشکیدگی خون است. بنابراین قبل از هر نتیجه گیری به آن بپردازید.

پرنده سالم

رفتار پرنده سالم

منخرین و چشمان مرغ ها باید همواره خشک و بدون قرمزی رنگ باشند. پرنده سالم دارای صدای گرمی باشد. به طور طبیعی نباید متوجه صدای تنفس آن ها شد. پرنده سالم همواره متوجه آنچه از زمین بر می چینند هستند. آن ها هوشیار بوده و دارای قدرت حیات خوبی هستند و در روز ۱۲۰ گرم غذا می خورند و مقدار آب مصرفی روزانه آن ها از این هم بیشتر است. پرنده سالم ممکن است در روز، یک یا دو بار به چنگ زدن زمین بپردازند ولی این کار را نه با تکرار زیاد انجام می دهند و نه این که در محل مشخصی به آن مبادرت می کنند. لازم است پاهای آن ها تمیز و بدون خراش و زخم دیدگی باشد. باید به آرامی و بدون ترس به دانخوری نزدیک شوند و از مصرف غذا و یا مورد حمله قرار گرفتن ترسی نداشته باشند. مرغ ها برای مدت طولانی در یک نقطه نمی مانند و وقتی خاک را چنگ زدند یک ریتم حرکتی به خود می گیرند و ظاهر شادمان و خوبی از خود بروز می دهند.

پرنده سالم

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

پرورش دهنده مرغ بومی برای این که در کار خود موفق باشد و سود خوبی داشته باشد در طول یک روز وظایف مهمی دارد که ما در این مقاله به آن وظایف اشاره کرده ایم.

وظایف یک پرورش دهنده مرغ بومی هنگام صبح

وظایف صبح برای یک پرورش دهنده مرغ بومی احتمالا از همه مهم تر است زیرا توسط خود پرورش دهنده مرغ بومی تنظیم می شود. وقتی پرورش دهنده برنامه ای را انتخاب و دائم به آن عمل می کند، مرغ ها به سادگی با آن سازگار می شوند ولی لازم است به آن برنامه سفت بچسبد و آن را رها نکند. چنانچه هر روز ساعت ۷ صبح مرغ ها را از لانه شان بیرون می کنید لازم است که هر روز حول و حوش ساعت ۷ باشد. در غیر این صورت ترتر به شما خواهند خندید و بدتر از آن زمانی است که یک خروس هم همراه آن ها باشد.

پرورش دهنده مرغ بومی

شما به عنوان یک پرورش دهنده مرغ بومی باید به مرغ ها اجازه دهید از لانه خارج شوند و خوراک روزانه را در اختیارشان بگذارید. با آن ها در مورد وضعیت آب و هوا و یا دیگر شرایطی که چشم شما را می گیرد به چت کردن بپردازید. نگاهی دقیق به اطراف داشته باشید تا مزاحمین و علایم آن ها را تشخیص دهید. خراش هایی که روی در مرغدانی ایجاد شده، خروجی پرچین ها و فضله روباه ها را مورد توجه قرار دهید. محوطه گردشگاه و سایبان های مرغدانی بر اساس آب و هوای روزانه مرتب کنید و به شادمانی مرغ ها توجه داشته باشید. آیا مرغ سرگردان، مرغ مهاجم و یا مرغی که در لانه مانده باشد در بین آن ها وجود دارد؟

در بقیه اوقات روزمرغ ها را به حال خود رها کنید تا به کار یومیه خود بپردازند. در صورتی که از جعبه خاک برای حمام خاک مرغ ها استفاده می کنید، توجه داشته باشید که در آن مقدار کافی خاک وجود داشته باشد. هر تخمی که دیدید جمع آوری کنید. یک نگاه سریع بیاندازید و اگر تخم مرغی در نقطه ای از محوطه به طور اتفاقی گذاشته شده بود آن را بردارید.

کار پرورش دهنده مرغ بومی هنگام غروب

هنگام غروب کار شما درست عکس وظایف صبح است. اگر بخواهیم مقداری موعظه کنیم خواهیم گفت که هر چه در توان دارید برای دور کردن موش ها استفاده کنید. در شرایط حومه شهرها به این معنی است که هیچ غذای اضافی در محوطه جا نگذارید.

هنگام غروب غذاهای اضافی را در محل امنی قرار دهید که دست موش ها و دیگر جانوران موذی به آن نرسد ولی توجه داشته باشید که آب کافی در مرغدانی وجود داشته باشد. اگر از دانخوری هوپر استفاده می کنید، تمامی مواد خوراکی را که از اطراف آن به زمین ریخته، جمع آوری کنید. برای این منظور می توان از یک سینی در زیر آن استفاده کرد تا خوراک های ریخته شده در درون سینی بریزد و جمع کردن آن ها مشکل نباشد.

پرورش دهنده مرغ بومی

نصیحت های یک پرورش دهنده مرغ بومی

من به نوبه خود به عنوان یک پرورش دهنده مرغ بومی از خاک اره کاج برای پوشاندن کف بستر مرغدانی استفاده می کنم. این نوع خاک اره تا حدودی بوی نامطبوع فضله مرغ ها را از بین می برد و در نتیجه جانوران وحشی و شکارچیان جلب این گونه بوها نمی گردند. من در کنار باغچه محل نگهداری مرغ ها تعدای پیاز و سیر کاشته ام. این دو گیاه رسیدن بوی مرغدانی به شکارچیان را کاهش می دهند.

کارهایی که هنگام شب باید انجم شود

پرورش دهنده مرغ بومی باید وقتی مرغ ها در حوالی غروب یواش یواش خود را برای گذراندن شب آماده می کنند، مطمئن شود که سوراخ مرغدانی مطمئن است و تمامی موارد ایمنی رعایت شده است. در صورتی که هوا یخبندان و سرد است، در بعد از ظهر مقداری ذرت خرد شده به مرغ ها بدهید تا در طول شب آن ها را گرم نگه دارد. همچنین می توان مقداری گلیسرین به آب افزود تا از منجمد شدن آب جلوگیری کند.

پرورش دهنده مرغ بومی

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

ساختمان های اداری و کارگری یک مرکز جوجه کشی

هر مرکز جوجه کشی با توجه به بزرگی و ظرفیت آن و تعداد پرسنل فعال در موسسه دارای بخش‌های جانبی متعددی نظیر اتاق نگهبانی، دفاتر اداری، اتاق کارگری و انبار وسایل مصرفی است که با رعایت اصول بهداشتی و قرنطینه در بخش ابتدایی مرکز جوجه کشی طراحی و ساخته می شوند.

آزمایشگاه (اهمیت آزمایشگاه در یک مرکز جوجه کشی)

در موسسه و مرکز جوجه کشی وجود یک آزمایشگاه میکروبیولوژی و کنترل کیفی مجهز، لازم و ضروری است تا به صورت مرتب وضعیت بهداشتی جوجه ها، تخم نطفه دار و همچنین بخش های مختلف موسسه را کنترل کند.

سالن شستشوی ابزار و ماشین آلات

پس از هر دوره جوجه کشی وسایل و تجهیزات مورد استفاده نظیر تجهیزات و متعلقات دستگاه های ستر و دستگاه جوجه کشی هچر و یا ابزار جابجایی جوجه ها و تخم ها باید شست و شو و نظافت شوند که برای این منظور یک سالن مجزا پیش بینی می شود. سالن شست و شوی تجهیزات و وسایل معمولاً مجهز به پمپ آب پر فشار است که در آن فشار آب به شستشوی بهتر تجهیزات کمک می کند. همچنین امروزه دستگاه های خودکار برای شست و شوی سینی ها و تجهیزات یک مرکز جوجه کشی ساخته شده اند که بدون دخالت انسان تجهیزات جوجه کشی را در مدت کوتاهی شسته و تحویل می دهند.

ژنراتور برق

ژنراتور برق مرکز جوجه کشی

آیا داشتن یک منبع اضطراری تامین برق در مرکز جوجه کشی ضروری است؟

از آن جا که در موسسات جوجه کشی بیشتر دستگاه ها با نیروی برق کار می کنند، لذا پیش بینی یک منبع اضطراری تامین برق در موسسات لازم و ضروری است. قدرت دیزل ژنراتور با توجه به تعداد تجهیزات برقی و قدرت آن ها تعیین شده و باید پاسخگوی حداکثر نیاز مرکز جوجه کشی باشد. کابل های برق ساختمان بهتر است برای ایمنی در داخل لوله های ضد آب و یا روی سقف سالن قرار گیرد. لوله های آب بهتر است از زیر سالن عبور داده شود و قطر لوله های آبرسانی را باید طوری انتخاب کرد که بتوان آب را به مقدار مورد نیاز و با فشار مناسب تأمین کرد. در ضمن سختی آب باید کم باشد. قسمت داخلی دیوارها را باید با کاشی یا سیمان پوشاند تا بتوان آن ها را به طور مرتب شست و نظافت نمود.

 بخش لاشه سوز در مرکز جوجه کشی

این بخش برای معدوم کردن جوجه های تلف شده و یا حذفی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از کوره لاشه سوز یکی از بهترین روش ها برای حذف لاشه ها و جوجه های حذفی است. دستگاه لاشه سوز معمولاً از یک محفظه و یک مشعل تشکیل شده و ممکن است با سوخت های مختلف کار کند. معمولاً در مسیر تولید جوجه یک روزه در مراحل جوجه کشی کوره لاشه سوز در انتهایی ترین بخش مرکز جوجه کشی قرار گرفته و کلیه ضایعات آلوده برای دفع به این محل منتقل می شود.

  • بلدرچین دماوند
  • ۰
  • ۰

” ستر و هچر در یک دستگاه جوجه کشی ”   با  ” ستر و هچر همزمان در یک دستگاه جوجه کشی ” دو جمله ای است که تفاوت های مهم با یکدیگر دارند. امروز اگر در پی خرید یک دستگاه جوجه کشی باشید به دفعات یکی از دو جمله بالا را و یا هر دوی آن را در توضیحات فروشنده و یا در کاتالوگ های تبلیغاتی خواهید دید. هرچند به ظاهر این دوجمله شبیه یک دیگر هستند ولی تفاوت های مهمی در باطن آن ها می باشد.

تعریف ستر و هچر در جوجه کشی

در ابتدا لازم است تا برای درک بهتر این موضوع تعریف دقیقی از اصطلاحات ستر و هچر در جوجه کشی بیان کنیم.

ستر ( ستری ) : قسمتی از دستگاه جوجه کشی که شرایط جوجه کشی پرندگان را با انجام ۴ عمل اصلی لازم برای جوجه کشی از ابتدای دوره تا ساعاتی قبل از تولد جوجه ها بر عهده دارد. این شرایط عبارتند از :

۱- تولید و حفظ دما در محدوده مورد نیاز که برای هر پرنده مقدار معینی می باشد. حتی در جوجه کشی برخی از پرندگان مانند غاز و بوقلمون هر ۷ روز یک بار این عدد تغییر می کند.

۲- تولید و حفظ رطوبت مورد نیاز جوجه کشی ( میزان رطوبت باعث می شود میزان تبخیر آب داخل تخم در اثر گرما بیش یا کم تر از حد مورد نیاز نشود تا جوجه ها دچار کم آبی و یا خفگی در آب نشوند.)

۳-چرخش تخم ها : چرخش تخم ها مانع چسبندگی زرده به پوسته شده و به جنین کمک میکند تا در روزهای پایانی بتواند کل زرده را به راحتی به داخل شکم خود ببرد. این عمل تا ۳ روز قبل از تولد اهمیت دارد و پس از آن اهمیت چندانی ندارد.

۴- اکسیژن رسانی ( تهویه) : جنین ها در طول دوره رشد نیاز به اکسیژن دارند و هرچه به زمان تولد نزدیک تر می شوند نیازشان به اکسیژن افزایش یافته و همچنین دی اکسید کربن بیشتری داخل دستگاه منتشر میکنند.

مدت زمانی که تخم مرغ در دستگاه ستر جوجه کشی سپری میکند را که از روز شروع تا ۳ روز قبل از اتمام جوجه کشی می باشد دوران ستری می گویند.

هچر

هچر (هچری) : قسمتی از دستگاه جوجه کشی که شرایط جوجه کشی پرندگان را با انجام ۳ عمل اصلی لازم برای جوجه کشی از ابتدای دوره تا ساعاتی قبل از تولد جوجه ها بر عهده دارد. به مدت زمان سپری شده در حالت هچر دوران هچری می گویند و جوجه به دنیا آمده از دستگاه را به اصطلاح هچ شده می گویند. تنها عاملی که دیگر در دوران هچری به آن نیاز نیست گردش تخم ها می باشد.

هچر

تفاوت های شرایط ستر و هچر

اما تفاوت های زیادی بین شرایط دما و رطوبت و اکسیژن در زمان ستر و هچر می باشد که در ادامه توضیح می دهیم.

دما : در دوران هچر در اکثر پرندگان دما حدود ۰.۳ الی ۰.۵ درجه سانتی گراد پایین تر از آخرین دمای دوران ستر قرار می گیرد. علت این امر گرمای بالای تولیدی از جوجه ها در هنگام هچ می باشد. با خنک نگهداشتن نیم درجه ای دستگاه در دوران هچر کمک زیادی به کیفیت جوجه های تولید شده خواهد شد.

رطوبت: با تنظیم مقدار رطوبت حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد بالاتر از زمان ستر در دستگاه هچر به نرم شدن پوسته تخم ها و خروج راحت تر دستگاه ها کمک کرده و همچنین رطوبت بالا باعث می شود جوجه جوان تا زمان خروج از دستگاه دچار کم آبی و دی هیدراته شدن نشود.

اکسیژن (تهویه) : جوجه های در حال هچ و یا جنین های نزدیک به جوجه شدن به مراتب اکسیژن بیشتری از زمان قبل نیاز دارند. با تغییر اتوماتیک باز و بسته شدن دمپر ها و یا روشن و خاموش شدن بیشتر فن های تهویه میزان اکسیژن دستگاه را افزایش می یابد.

در دستگاه هچر، بخش گردش و شانه های استاندارد نگهداری تخم کارایی نداشته و جای خود را به سبد های استاندارد هچری که دارای شبکه های کافی برای عبور راحت هوا و کفه با زبری مناسب برای جلوگیری از باز شدن پای جوجه ها می باشد، می دهد.

سبد ها باید به صورتی روی هم قرار گیرند تا جوجه ها نتوانند از آن خارج شوند و یا این که درب های مناسبی داشته باشند.

جلوگیری از انتشار باکتری ها در دستگاه هچر :

مهم ترین اتفاقی که در دستگاه هچر رخ میدهد، خروج باکتری های بسیار همراه جوجه در حال هچ می باشد. جوجه به دنیا آمده در طی دوران رشد به این باکتری ها مقاوم شده ولی جنین های تازه ایجاد شده هیچ مقاومتی به این باکتری ها نداشته و دربرابر این تعداد بالا از باکتری به سختی می توانند مقاومت کنند. لذا در صورتی که در دستگاهی که در وضعیت ستری قرار دارد، محیطی ایجاد کنیم که به شرایط هچر نزدیک باشد، امکان خروج جوجه هست ولیکن در جوجه های سری بعد دچار کاهش هچ خواهیم شد.

حال با توجه به توضیحات بالا مشخص شد هچ کردن جوجه ها در دستگاه ستر امری است که با تغییر حالات دستگاه ستر به وضعیت هچر کاملا شدنی است و لی ایجاد شرایط ستر و هچر همزمان در یک دستگاه چه منطقی دارد!! آیا هوش مصنوعی ( ترموستات دیجیتال) می تواند مانع انتشار باکتری ها در دستگاه شود؟؟

اگر با توضیحات بالا شما مشکلی در این موارد نمی بینید به شما یادآوری میکنیم که هر دستگاه جوجه کشی که در دنیا ساخته می شود به راحتی می تواند تغییر وضعیت ستر و هچر دهد و یا در پایین هر دستگاهی می توان وضعیت هچری ایجاد کرد و این یک قابلیت به شمار نمی آید. و مراقب باشید بهای بیشتری بابت آن نپردازید.

کلاهبرداری با جمع ظرفیت ستر و هچر:

همچنین دقت کنید در تمام دنیا در هر نوع از دستگاه با هر بدنه  و سیستم کنترلی که باشد ظرفیت استاندارد تعداد تخم مرغ دستگاه در حالت ستر و راک های دستگاه محاسبه می شود و اگر قرار باشد تخمی خارج از راک ها قرار گیرد حال چه در سبد کف دستگاه باشد و یا جای دیگر جزو ظرفیت دستگاه محاسبه نمی شود. مهمترین دلیل اینکه عده ای سودجو جمع ظرفیت حالت ستر و هچر دستگاه را به خریدار اعلام میکنند فریب مشتری است تا گمان کند دستگاه را با توجه به ظرفیت ارزان تر از سایر برند های مطرح در بازار خریداری می کند.

قابل توجه که هیچکدام از سازندگان دستگاه جوجه کشی صنعتی در دنیا که ماشین های جوجه کشی سایز بزرگ تولید می کنند حتی از یک دستگاه برای ستر و هچر همزمان استفاده نمی کند و یا اکثر کمپانی های بزرگ دنیا که دستگاه های سایز متوسط تولید می کنند مانند آرکام کره و برینسیا آمریکایی هیچ توصیه ای برای استفاده همزمان دستگاه برای ستر و هچر ندارند و دستگاه های مخصوص ایام هچ طراحی و تولید کرده اند. که در تصویر زیر مشاهده می نمایید.

هچر

البته انجام عمل ستر و هچر توامان برای دستگاه های خانگی با ظرفیت کمتر از ۱۰۰ عدد در تمام دنیا به دلیل اینکه این ظرفیت از کار جوجه کشی جنبه اقتصادی بالایی نداشته و بیشتر جهت آموزش و یا تفریح انجام می شود امری عادی و فراگیر هست.

توجه

یک دستگاه جوجه کشی نیمه صنعتی یا صنعتی می تواند ستر و هچر در یک دستگاه باشد، ولی انجام توامان غیر اصولی می باشد.

  • بلدرچین دماوند